• emblem

    5 tips voor een succesvolle ERP gegevens migratie

emblem

Een uitgebreide gids voor het navigeren door de uitdagingen van een ERP gegevens migratie.

Een ERP data-migratieplan blijft zelfs de slimste technisch onderlegde bedrijfsleiders en hun organisatie uitdagen. Zodra u uw zinnen hebt gezet op een nieuw ERP-systeem, kan datamigratie de meest dramatische gebeurtenis in het implementatieproces zijn, waarbij elke afdeling van uw bedrijf op de een of andere manier wordt beïnvloed. De kunst is om de krachten te bundelen, samen te werken en een master data migratieplan te ontwerpen en te implementeren, waarbij de onoverkomelijke uitdagingen en valkuilen die zich kunnen voordoen, worden vermeden. Nooit is er een tijd geweest om beter voorbereid te zijn dan de weken en maanden die leiden tot datamigratie. De overdracht van gegevens van één opslagtype, formaat of vorig computer systeem naar de nieuwe ERP-oplossing kan de meest tijdrovende en riskante stap zijn van alle implementatie activiteiten. Niet alleen is er een grote kans op fouten, maar elke fout kan een aanzienlijke negatieve impact op het bedrijf hebben, zoals kostbare downtime, verminderde productiviteit van eindgebruikers en het verlies van voor u belangrijke gegevens.

emblem

Data migratie in het kader van ERP...

Een goed gedefinieerde aanpak voor de gegevensmigratie zorgt er echter voor dat u zich aan de implementatie-tijdlijn houdt, dure budgetoverschrijdingen voorkomt en live gaat met betrouwbare gegevens. Gegevensmigratie omvat het overbrengen van bestaande bedrijfsgegevens van een breed scala aan systemen, indelingstypen en apparaten naar één platform. De meeste bedrijven gebruiken meerdere softwaretools voor verschillende operationele processen, zoals boekhouding, HR, marketing en klantenservice, om er maar een paar te noemen. Tijdens het migratieproces worden gegevens van al deze afdelingen overgebracht naar één ERP-systeem, terwijl er geen dubbele vermeldingen, fouten of redundanties zijn.

Voordat u in het datamigratieproces duikt, zijn zorgvuldige planning en voorbereiding essentieel. Hier zijn een paar belangrijke tips om in gedachten te houden voordat u met het migratieproject begint.

  • Het is niet nodig om al uw gegevens te migreren. Dit is het moment om te verwijderen wat niet langer relevant is en wat broodnodige ruimte vrij te maken.
  • Implementeer een team dat verantwoordelijk is voor het migreren van uw gegevens. Idealiter zou het team moeten bestaan uit interne medewerkers of management die uw organisatiestructuur, uw bedrijfsbehoeften, uw oude database en uw technische doelen begrijpen.
  • Maak van datamigratie een prioriteit tijdens de implementatie van uw ERP-systeem. Het wordt aanbevolen dat organisaties hun bestaande databases controleren terwijl ze een beslissing nemen over welk ERP-systeem ze moeten aanschaffen.
  • Onderzoek nalevingsproblemen en wettelijke vereisten voordat u pogingen doet om uw gegevens te verplaatsen. Bijvoorbeeld de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) maar ook andere relevante regelgevende instanties bepalen hun eigen regels, dus zorg ervoor dat ze worden nageleefd.
  • Voer een externe audit uit van uw ERP-systeemfuncties zodra uw gegevens zijn verplaatst. U kunt uw ERP-systeem controleren terwijl u uw gegevens veilig en beveiligd houdt.

5 belangrijke stappen voor een succesvolle ERP-gegevensmigratie…

De succesvolle overdracht van gegevens van een oud systeem naar een nieuw systeem zorgt voor continuïteit en minimaliseert verstoringen. Hier zijn de vijf belangrijkste stappen om u te helpen het proces te stroomlijnen en een succesvol ERP-gegevensmigratieplan uit te voeren.

1. Begin met een schone lei :

Dingen zijn misschien perfect begonnen toen het legacy ERP-systeem voor het eerst werd geïnstalleerd, maar het is meer dan waarschijnlijk dat gegevens-inconsistenties en gegevensduplicatie in de loop van de tijd zijn geïntroduceerd. U wilt zeker controleren of er gegevensvelden zijn die moeten worden gewijzigd of toegevoegd en overbodige gegevens verwijderen. De bedrijfs- en validatieregels van uw bedrijf kunnen ook zijn gewijzigd sinds het oorspronkelijke systeem werd geïmplementeerd, dus nu is het tijd om ervoor te zorgen dat de deze weer actueel zijn en eventuele vragen of betwiste processen worden gladgestreken.

2. Controleer alle integratiepunten :

Afhankelijkheden tussen objecten worden vaak pas heel laat in het migratieproces ontdekt. Een complex project kan tientallen verschillende gegevensvelden hebben die vanuit verschillende toepassingen binnenkomen. Als u gegevens ontdekt die nodig zijn om gegevens laat in het proces bij te werken of te valideren, kan uw migratietijdlijn worden weggegooid. Daarom is het belangrijk om ze van tevoren te identificeren en ervoor te zorgen dat ze allemaal klaar zijn voor het nieuwe systeem.

3. Migreer alleen de gegevens die u nodig hebt :

Door alleen uw noodzakelijke gegevens naar het nieuwe systeem te verplaatsen, bespaart u tijd, moeite en middelen en vermindert u de complexiteit. Houd er rekening mee dat u niet alles hoeft te migreren en dat u het niet allemaal tegelijk hoeft te doen. Hoe minder gegevens u migreert, hoe minder problemen u zult tegenkomen. Het resultaat? Uw gegevensmigratie wordt eenvoudiger. Zorg er als onderdeel van uw planning dat al uw managers allemaal deel uitmaken van het gesprek over gegevensmigratie, omdat ze allemaal moeten weten wat nodig is en wat niet. Het overdragen van overbodige gegevens bemoeilijkt de integratie alleen maar en vertraagt het ontwikkelingsproces, wat leidt tot een ongeplande toename van vereisten.

4. Zorg voor een gedetailleerd migratie plan :

Het is belangrijk om een uitgebreid beeld te hebben van alle gegevens van het ene systeem dat naar een ander systeem moet gaan en er voor te zorgen dat de gegevensdefinities consistent zijn. Zoek naar incompatibele gegevensindelingen. Een veld dat alleen een numerieke waarde mag bevatten, kan bijvoorbeeld alfatekens toestaan, wat fatale fouten kan veroorzaken. Het ene systeem kan datums opslaan in JJJJMMDD-indeling, terwijl het andere systeem MMDDYY kan gebruiken. Neem altijd validatie en foutafhandeling op om te voorkomen dat dit soort problemen softwarefouten veroorzaken.

5. Test vroeg en test vaak :

Bewaar deze stap niet voor het einde. U moet er echt voor zorgen dat u valideert en test tijdens het hele gegevens-migratieproces. Voordat u live gaat, is een goede manier om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, het testen van kleine hoeveelheden gegevens in uw systeem, waarbij u de hoeveelheid geleidelijk verhoogt tot dat het hele project is voltooid. Hiermee kunt u eventuele problemen herkennen wanneer en wanneer ze zich voordoen. Het is erg belangrijk om gebruikers te laten valideren dat de gegevens volledig en nauwkeurig zijn. De personen die de gegevens ondertekenen, moeten dezelfde personen zijn die de gegevens consumeren.

emblem

Neem de juiste voorzorgsmaatregelen.

Bij het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen biedt datamigratie organisaties de mogelijkheid om de data-integriteit en hun algehele bedrijfsprocessen te verbeteren. Vooraf de tijd nemen om elke status van orderafhandeling te optimaliseren als onderdeel van uw gegevens-migratieproces, is de beste manier om ERP-gegevens migratieplanrampen te voorkomen.  Datamigratie kan zelfs voor grote organisaties een ontmoedigende taak lijken. Het is echter de meest kritische en belangrijke stap bij het implementeren van een nieuw ERP-systeem, omdat het zowel risico’s als verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Deze risico’s kunnen echter worden beperkt door een speciaal gegevensmigratie-team toe te wijzen om uw bestaande gegevens te controleren. Nadat u hebt besloten wat er moet worden gemigreerd, is het relatief eenvoudig om gegevens op te schonen en deze in uw nieuwe ERP-systeem te importeren. Een succesvolle strategie voor gegevensmigratie is vereist en een zorgvuldige planning en uitvoering en moet een uitgebreide beoordeling van de te migreren gegevens, denk ook aan ontwikkeling van een tijdlijn en een actieplan en de identificatie van mogelijke risico’s.

emblem

WILT U HIER NOG MEER OVER WETEN?

Neem dan gerust contact met ons op over hoe we u kunnen helpen bij de meest kritische en belangrijkste stappen bij het implementeren van een nieuw ERP-systeem of alles over Dynamics 365 Business Central, meningen van klanten, voorbeelden van reële integraties, gerelateerde artikelen, enz.

NEEM CONTACT OP!