• emblem

    Wat is verhuizen naar de cloud..?

Elke wolk heeft een zilveren randje…

Maar hoe zit het met cloud computing? Of het nu in de cloud is, in de cloud of overstappen naar de cloud , er zijn nog steeds bedrijven die niet alleen aarzelen om de overstap te maken, ze zijn zelfs ronduit bang waarom..? Er zijn verschillende factoren die de acceptatie van de cloud belemmeren, vooral voor het MKB. Terwijl ondernemingen als het ware grip lijken te hebben op de cloud, zijn kleinere organisaties die cloud migratie overwegen vaak doordrenkt van verwarring over de vele beschikbare cloud opties, namelijk wanneer, waar en hoe te beginnen. Laten we eens kijken naar de 4 belangrijkste redenen:

 

emblem

Wat is verhuizen naar de cloud?

Cloud computing, of cloud technologie, zoals het vaak wordt genoemd, is verre van nieuw. Terwijl het concept technisch werd gelanceerd in het midden van de jaren negentig, werd cloud computing halverwege de jaren 2000 mainstream met de opkomst van de “Big 3” – Google Cloud Platform, Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Verhuizen, overstappen of migreren naar de cloud is het proces van het verplaatsen van bedrijfsgegevens, applicaties of andere gerelateerde operationele bedrijfselementen naar een  cloud computing-omgeving , de levering van verschillende diensten via internet, waaronder gegevensopslag, servers, databases, netwerken, en softwarematig . Cloud gebaseerde opslag maakt het mogelijk om bestanden op te slaan in een externe database en ze op aanvraag op te halen. Het meest voorkomende voorbeeld is de overdracht van bedrijfsgegevens en applicaties van een lokaal on-premise datacenter naar een public cloud.

Ik word gebombardeerd door prijsmodellen.

Voor veel MKB-bedrijven, als het gaat om het kiezen van het meest efficiënte en meest kosteneffectieve prijsmodel, worden ze vaak verward door het aanbod van openbare cloud leveranciers. Om te beginnen kunnen er bij de overstap naar de cloud behoorlijk hoge licentiekosten vooraf zijn, om nog maar te zwijgen van (en sommige leveranciers noemen dit niet!) de verborgen kosten van het gebruik van cloudservices. Verborgen kosten kunnen zo simpel zijn als toegang krijgen tot gegevens van een nieuw cloud platform en erachter komen dat deze buitengewoon hoger zijn dan verwacht. Ondernemers met een krap budget nemen minder snel risico’s, en velen kiezen ervoor om bij hun lokale systemen te blijven, om simpelweg de verwarring te vermijden bij het begrijpen van de verschillende prijsmodellen, of erger nog, het kiezen van de verkeerde.

Er zijn drie soorten cloudservices: Software-as-a-Service (SaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Infrastructure-as-a-Service (IaaS). In feite is het de flexibiliteit van alle drie de cloud prijsmodellen die het MKB de schaalbaarheid geeft die ze nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien, en niet opgezadeld te worden met legacy on-premise software en hardware die constant onderhoud en updates vereist.

emblem

Mijn gegevens zijn veiliger als ze naast me staan.

Sommige eigenaren en managers van kleine bedrijven geloven dat bedrijfsgegevens veiliger zijn op hun eigen servers, waar ze deze kunnen ‘zien’, in tegenstelling tot in de cloud. Als gevolg hiervan is gegevensbeveiliging een van de belangrijkste redenen voor het MKB om niet over te stappen naar de cloud. Ze zijn even bezorgd over het vertrouwen van een cloud serviceprovider om hun gegevens veilig te houden tussen de stapels gegevens die voor andere klanten worden gehost, vooral met de recente toename van beveiligingsinbreuken en het aantal getalenteerde hackers dat toeneemt. Bij Xiptra zijn we van mening dat wanneer bedrijfsgegevens worden opgeslagen op een interne infrastructuur op locatie, lopen deze voortdurend risico. Dit omvat daadwerkelijke diefstallen en inbraken, onbedoelde bewerkingen of verwijderingen van gegevens en mogelijke schade veroorzaakt door branden en overstromingen. Welke opslagoptie bedrijven ook ter plaatse gebruiken, hun kritieke gegevens zijn veiliger en beter beschermd wanneer ze worden opgeslagen in een datacenter in de cloud.

 

emblem

Nu heeft iedereen toegang tot mijn bedrijfsgegevens.

Veel MKB-bedrijven aarzelen om naar de cloud te verhuizen omdat ze niet helemaal zeker weten waar hun gegevens worden opgeslagen en daarmee ook wie er daadwerkelijk toegang toe heeft. Het is een zware opgave voor kleine bedrijven die gewend zijn geraakt aan traditionele on-premise installaties, waar ze, als ze toegang willen hebben tot gegevens en deze willen delen, zich op dezelfde fysieke locatie moeten bevinden als hun gegevensopslageenheid, namelijk hun database server . Ondanks het feit dat er met cloudservices geen beperking op locatie is en dat gegevens overal en altijd toegankelijk zijn, met dezelfde strikte gebruikersmachtigingsniveaus, houden dezelfde ondernemers hun gegevens liever letterlijk achter slot en grendel ( op het hoofdkantoor). Onze ervaring is dat Cloud computing ondersteunt een hoge data beschikbaarheid. Dit betekent dat bedrijfsgegevens die in de cloud zijn opgeslagen, toegankelijk, bewerkbaar en deelbaar zijn, zelfs als al het andere… faalt. Wanneer er een stroomstoring is of het internet op kantoor uitvalt, hebben bedrijven nog steeds toegang tot hun gegevens en gerelateerde applicaties vanaf elke desktop, laptop, mobiel apparaat of tablet, thuis of vanaf elke andere locatie.

En dan nu over dat zilveren randje.

Als u een kleine of middelgrote ondernemer bent en uw bedrijf nog niet naar de cloud heeft verplaatst, kunt u er zeker van zijn dat u niet de enige bent. Cloud serviceproviders, of het nu de wereldwijde giganten zijn of kleinere, lokale cloud hostingbedrijven, verbeteren op dit moment hun platformcapaciteit, beveiliging en hun expertise. Ondertussen richten steeds meer ondernemers hun aandacht op de cloud, met dien verstande dat de huidige cloud- en hybride cloudoplossingen belangrijker zijn dan hun enige afhankelijkheid van on-premise systemen. Er is één ding waarvan we allemaal weten dat het waar is: Op concurrentie wacht op niemand. Ondanks de onwil om te veranderen en veel tijd, moeite en kosten te investeren in het selecteren van de juiste cloud provider met de juiste cloudservices voor uw kleine bedrijf, is het de moeite waard om over te stappen. Zelfs als uw bedrijf vandaag de dag efficiënt, productief en winstgevend is en naadloos op uw on-premise infrastructuur draait, is dat geweldig. Maar morgen komen de cloud gebaseerde diensten aan de beurt…

emblem

WILT U HIER NOG MEER OVER WETEN?

Neem dan gerust contact met ons op voor meer details over Microsoft Dynamics365 Business Central en Kunstmatige intelligentie, meningen van klanten, voorbeelden van reële integraties, gerelateerde artikelen, enz.

NEEM CONTACT OP!